Uitleg

Waar vind ik mijn username en password?

Deze heeft u eerder gekregen d.m.v. mail of post. waarschijnlijk stond hier ook bij dat u op deze website moest zijn om de stream te kunnen volgen.

Wat is streaming video?

Audio- en videobestanden zijn vaak erg groot. Om deze zware bestanden op een efficiïente manier via internet te versturen en af te spelen bedacht men het streaming-protocol. Streaming media worden, in tegenstelling tot downloaded media, gedoseerd in kleine pakketjes over de internet verbinding verzonden, en kunnen zodra voldoende pakketjes op je computer zijn aangekomen worden afgespeeld.

 Om dat afspelen gelijkmatig te laten verlopen worden pakketjes gebufferd. Omdat het internet nu eenmaal druk gebruikt wordt kan het gebeuren dat de stream even wordt opgehouden (netcongestie) en het afspelen even hapert.

Streaming media kan je wel bekijken maar niet op je computer bewaren. Pakketjes worden slechts tijdelijk opgeslagen en weggegooid zodra je stopt met kijken.

Wat heb ik nodig voor het bekijken van een stream?

Voor het bekijken van streaming video heeft u een plug-in nodig. Een plug-in is een soort hulpprogramma waarmee je browser (b.v. Internet Explorer, Firefox) wordt voorzien van deze extra mogelijkheden. De benodigde plug-in wordt automatisch opgestart als er een internet-pagina wordt bekeken waarvoor de plug-in nodig is, mits de betreffende plug-in is geinstalleerd op je computer. De meest gebruikte plug-ins voor beeld & geluid zijn de Windows Media Player en Flash Player. Deze plug-ins zijn gratis te downloaden via onderstaande links.

Windows Media Player
Flash Player

Breedband en smalband: Wat is het verschil?

De snelheid van uw internetverbinding is afhankelijk van de manier waarop u verbinding maakt met het internet. Als u een abonnement bij een kabel- of ADSL-provider heeft, of via een bedrijfs- of universiteitsnetwerk dan heeft u waarschijnlijk een internetverbinding met hoge bandbreedte. Dit wordt ook wel breedband genoemd.

Met breedband (bb) kunt u op een betere kwaliteit geluid en beeld afspelen dan met een smalband (sb) verbinding. De snelheid van een internetverbinding wordt uitgedrukt in kbps (kilobits per seconde). Een snelheid lager dan 100 kbps wordt smalband genoemd.

Kan de Flash player niet installeren

Flash Player kan in de meeste 64-bits browsers niet worden uitgevoerd. Als u probeert Flash Player in een 64-bits browser te downloaden die geen ondersteuning biedt voor Flash Player, ziet u een bericht van Adobe. Gebruik een 32-bits webbrowser op uw 64-bits besturingssysteem om Flash Player te installeren.

Zie onderstaande link voor meer info.

Flash Player | 64-bits besturingssystemen 
Flash Player Help en ondersteuning

Ik krijg een melding dat ik geen geschikte ‘codec’ heb

Misschien mist de speler (bijvoorbeeld Flash of Windows Media Player) een zogenaamde ‘codec’. Er bestaan helaas veel verschillende formaten waar video in gecodeerd kan worden. Een codec is noodzakelijk om video of audio geschikt te maken voor transport over internet. Gelukkig zijn de meeste programma’s in staat zelfstandig automatische een geschikte codec te downloaden en te installeren. Hiervoor kan een herstart noodzakelijk zijn.

Ik hoor alleen (haperend) geluid en heb geen of slecht beeld?

Loopt het beeld niet gelijk met het geluid, dan ligt dit aan de buffering.

In Windows Media Player kan je de buffering handmatig verruimen. Deze staat in Windows Media standaard te krap. Dit doe je door bij Extra, Opties, op het tabblad Prestaties het Netwerkbuffer te vergroten, bijvoorbeeld naar 15 seconden.

Where can i find my username and password?